Pierś z kaczki z sosem z żurawiny

PORCJE:

CZAS:


Składniki:

2 piersi z kaczki

Świeża Żurawina

Cynamon

Miód

Mandarynka

Dziki ryż

Sól i pieprz

Bardzo klasyczne połączenie. Mięso na moim pokładzie pojawia się rzadko, ale jak już się pojawia to wykonane w majestatyczny sposób. Oczywiście nieco urozmaicone przez moją osobę. Bardzo często pojawiająca się kaczka na moim stole jest wykonywana w różnych wersjach. Dziś natomiast przedstawiam totalny klasyk. Bardzo prosty w wykonaniu, mimo że najdłuższej wykonuje się sos. I właśnie ten sos zasługuje na szczególną uwagę.

Na prawdę zachęcam jako dodatek użyć dzikiego ryżu. Kładzie on na łopatki każdy inny ryż. Posiada zabójczą ilość białka, multum innych wyjątkowych wartości odżywczych o raz niezastąpiony smak. Jeżeli chodzi o sposób przygotowania, to dziki ryż należy gotować przez około 30 minut w osolonej wodzie.

Sos najlepiej przygotować z świeżej żurawiny. Podczas jesieni jest ona bardzo łatwo dostępna do zakupu, Umyte 200g żurawiny należy wrzucić do rondelka, dodać 150 ml wody, czubatą łyżkę miodu oraz kilka części mandarynki. Wielkim finałem oraz sekretem sosu jest starcie laski cynamonu. Ilość zdecydowanie zależy od upodobań. W przypadku naszej załogi im więcej in lepiej. Całość koniecznie trzeba lekko posolić oraz popieprzyć i gotować na subtelnym wrzeniu około 1,5 godziny. Sos musi nabrać gęstej konsystencji. Musisz wiedzieć, że po ostygnięciu będzie on bardziej gęsty, co musisz wziąć pod uwagę, aby nie stworzyć dżemu.

W między czasie umyj piersi z kaczki i wytrzyj do sucha. Natnij odpowiednio skórę jakbyś nacinał kiełbasę na grilla. Smaż na patelni około 9 minut na stronie ze skórą. Możesz wykorzystać pokrywkę, aby całość się szybciej zrobiła. Po upływie czasu należy obrócić pierś na drugą stronę, zwiększyć moc palnika i smażyć kolejne 3 minut. Tym sposobem kaczka powinna wyjść czerwona w środku. Jeżeli preferujesz mięso mocno ścięte, tak jak Moja Łajka konieczne jest przedłużenie całego procesu. Pokrywka na patelnię na prawdę pomaga uzyskać taki efekt.

Smacznego.


Opublikowane przez Czesław

Kulinarne manewry z odrobiną sztuki to moja pasja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: