Tatar z buraków

PORCJE:

CZAS:


Składniki:

Buraki

Orzechy włoskie

Cebula

Jajko

Pietruszka

Oliwki

Pieczarki

Sól i Pieprz

Ser kozi

Sos sojowy

Ocet balsamiczny

Król jest tylko jeden. Uważam, że właśnie na taki tytuł zasługuje nasze najlepsze polskie warzywo. Burak jest pod każdym względem idealny. Uwielbiam go pod każdą postacią i nie potrafię bez niego żyć. Tym razem poleciałem po bandzie i zrobiłem a’ la tatar z buraczków.

KRÓLEWSKIE WARZYWO.

Nieobrane królewskie warzywa, czyli buraczki owiń folią aluminiową i wrzuć do pieca na około 60 minut w temperaturę 170°C. W moim przypadku było to około 5 sztuk średniej wielkości.

OBSTAWA.

Królowi należy się dobra obstawa, więc zdecydowałem się na równi szlachetne orzechy. W między czasie obrałem orzechy włoskie, które posiekałem.

Upieczone buraczki wyciągnąłem z pieca, starannie obrałem i posiekałem, tak samo jakbym siekał świeżą wołowinę pod tatar. Posiekałem również cebulę oraz natkę pietruszki i wymieszałem razem z królewską mością. Dodałem trochę sosu sojowego i odrobinę octu balsamicznego oraz posoliłem i uzupełniłem pieprzem.

BEZ ŻÓŁTKA, BEZ NÓŻEK.

Załoga nie przepada za surowymi jajkami, więc jedna z porcji była bez. Zamiast tego użyłem pieczarek, którym uciąłem nóżki i podsmażyłem na patelni.

KRÓLEWSKI DWÓR.

Na królewskim dworze musiał pojawić się ser. Padło na długo dojrzewający kozi ser. Część z niego starłem, na papierze uformowałem krztałt i zapiekłem w piecu gdzieś między buraczkami przez 10 minut. Powstał chips. Reszta sera ląduje przy królu, tak po prostu.

KRÓL JEST TYLKO JEDEN.

W skład ostatecznej kompozycji zaangażowane były również oliwki, liście pietruszki, kolendry, mięty oraz kiełki. Zamknięciem przygotowań do premiery było wbicie żółta jajka na wierzch. Całość traktuje jako niezłą wegetariańska przystawkę.

Król jest tylko jeden!

Smacznego.


Opublikowane przez Czesław

Kulinarne manewry z odrobiną sztuki to moja pasja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: