Kaczka w winie z jabłkami

PORCJE:

CZAS:


Składniki:

Filet z kaczki

Rajskie jabłuszka

Czerwone wino

Ocet balsamiczny

Miód

Sól i Pieprz

Tymianek

Kaczka lubi pływać, więc wpadłem na pomysł, aby przygotować kaczkę w winie. Akurat rajskie jabłonie obrodziły w owoce, które idealnie nadają się do mojego pomysłu. Idąc tą drogą powstałą kaczka pieczona w czerwonym winie z rajskimi jabłuszkami. Oj, jakie to dobre i dobrze brzmi.

Filet z kaczki umyłem i wysuszyłem. Naciąłem nożem delikatne paski na skórze. Sumiennie wtarłem za pomocą palców sól po obu powierzchniach ptactwa. Na delikatnie rozgrzaną patelnię wrzuciłem kaczkę skóra do dołu i lekko zarumieniłem. Smażyłem około 3-4 minut na każdej ze stron. Spowodowało to wytopienie pewnej ilości tłuszczu. W między czasie rozgrzałem piekarnik do 180 stopni.

W brytfance włożyłem kacze mięcho i zalałem do 3/4 czerwonym winem, dodając trochę pieprzu, octu balsamicznego oraz miodu wedle uznania i odrobinę tłuszczu po smażeniu oraz tymianku. Całość lekko wymieszałem.

W zasadzie można by użyć dowolnych jabłek. Ja natomiast byłem w posiadaniu pięknych , rajskich czerwono żółtych jabłuszek. Do naczynia wypełnionego winem wrzuciłem moje małe jabłuszka w skórce.

Całość przykryłem folia aluminiowa i wsadziłem do pieca na 25minut. Po tym czasie zjadłem folie i piekłem jeszcze 10minut.

Rezultat był nieziemski. Kaczka wyszła idealnie. Mięso było soczyste, pachniało aromatem winem, wystarczająco przyprawione. Można wyczuć delikatna kwaskowatość jabłuszek, która perfekcyjnie związała się z lekka słodyczą miodu i burżujskiego czerwonego wina. Zresztą kaczka zawsze dla mnie jest wybitna. Traktuje ja jako klasyk. Ciężko jest zrobić idealnie soczystą, dlatego warto próbować i się nie poddawać.

U boku winnej kaczki pojawiła się również szybka sałatka z kozim jogurtem i pomidorkami, przyprawiona solą i pieprzem. Podczas spożywania warto użyć pozostałego winnego płynu z naczynia do podlania kaczki.


Opublikowane przez Czesław

Kulinarne manewry z odrobiną sztuki to moja pasja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: