Śledzie korzenne

PORCJE:

CZAS:


Składniki:

Śledzie

Cynamon

Kardamon

Imbir

Goździki

Gałka muszkatołowa

Kmin Rzymski

Miód

Ocet balsamiczny

Musztarda

Pieprz

Olej słonecznikowy

Olej lniany

Cebula

Idą święta, więc należy przygotować coś w klimacie. Pierniki się już robią, ale w zasadzie przyprawy korzenne można wykorzystać jeszcze na wiele innych sposobów. Jednak zbliżają się Wigilia, a tam króluje ryba. Padło na śledzia. Pana Śledzia Łajka przygotowuje w zalewie piernikowej, a ja dziś napisze o śledziach korzennych.

Aby uwolnić najlepsze aromaty z przypraw trzeba je dobrze potraktować. Na patelnię wrzucam komplet moich przypraw, czyli cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, kardamon w proszku i kardamon w całości. Delikatnie podsmażam, aż zapach świąt rozniesie się po mieszkaniu, a może nawet i klatce, a kto wie, może i cały blok czuje. W najlepszym wypadku, poczuje całe osiedle lub w afekcie całe miasto.

Do 3/4 poziomu szklanki wlewam olej słonecznikowy i olej lniany według uznania. Dodaję moją kosmiczną korzenna mieszankę. Całość dopełniam łyżką miodu, łyżką octu balsamicznego i łyżką musztardy oraz pieprzem. Starannie mieszkam i próbuje. Oj tak, czekałem na to cały rok.

W słoiku układam warstwami śledzie, cebulę i zalewam przyprawami. Następnie znów śledzie, znów cebula i znów zalewam – do skutku.

Zamykam słoik, odstawiam do lodówki, oblizuje palce i odliczam 48 godzin.

Sam Adam Małysz by się zachwycił taką rybką i chętnie po nią wyskoczył. Również by się pod nią ładnie podpisał. Jak tylko bym mógł, to bym go poczęstował.

Smacznego.


Opublikowane przez Czesław

Kulinarne manewry z odrobiną sztuki to moja pasja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: