Kosmiczne pierniki

PORCJE:

CZAS:


Składniki:

450g mąki

80g masła

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki miodu

Soda

Kardamon

Cynamon

Goździki

Gałka muszkatołowa

Imbir

Łajka wpadła w szał przedświątecznych zakupów. Otwieram kolejną paczkę, a tam pojawia się on, Astronauta ze swoją rakietą. Już czuję radość na myśl pachnącego domu przyprawami korzennymi.

Dziś oddałem stery dziewczynom, a ja przyglądam się z boku. Najpierw Łajka w rondelku rozpuściła 80g masła wraz z 1/4 szklanką płynnego miodu i 1/4 szklanką brązowego cukru. Odstawiła do ostudzenia na 30 minut. A że jest niecierpliwa, czas wykorzystała na spacer z Astropsem. Przynajmniej nie podjadała złotego płynu, który powstał.

Po powrocie nastał mój ulubiony moment – przygotowywanie przyprawy korzennej. Do moździerza wrzuciła laskę cynamonu, kardamon (polecam w proszku, całe ziarna jest bardzo trudno rozbić na proszek), imbir, goździki, gałkę muszkatołową i rozgniotła wszytko na proszek, a wszędzie uniósł się niesamowity zapach.

Następnie masło z miodem i cukrem przelała do dużej miski i dodała 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę sody i przyprawę korzenną, następnie zagniatając ciasto. Musi mieć ono konsystencje przypominającą plastelinę, co daje możliwość swobodnego rozwałkowania, a pierniczki wychodzą gładkie jak pupcia niemowlęcia. W awaryjnej sytuacji należy odpowiednio manipulować miodem i mąką, tak aby uratować ciasto. Chociaż czasem i tak popękają.

Po wycięciu wybranych przez Ciebie kształtów pierniczków piecz je w 170 °C przez 8 minut. Czas należy skrócić o około minutę w przypadku cienkiego ciasta.

Rakietowe pierniki wyszły pyszne. Część zawisła na choince, część postanowiła wykonać szybką misję do do żołądka. Tradycyjnie wyszło ich za mało.

Warto pomalować swoje pierniki w dowolny sposób. Można użyć lukru, kolorowych gotowych past, czy cokolwiek co Ci przyjdzie do głowy. Jak się okazuje, malowanie pierników to dobra zabawa dla całej rodziny. Polecam każdemu!

Smacznego.


Opublikowane przez Czesław

Kulinarne manewry z odrobiną sztuki to moja pasja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: